Tanker fra blokken (ved Edvardsen i Dokken)

29/09/2009

Er miljøpolitikk sektorpolitikk?

Filed under: Miljø, Sosialisme — eedvardsen @ 08:05

SV deltar nå i regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I forbindelse med regjeringsforhandlingen foregår det en offentlig diskusjon om hva som er viktig. Avisen klassekampen er en viktig arena for hva som skal være viktig for SV.

I dag har de en sak (kun delvis publisert på nett). Hvor tre faglige tillitsvalgte Steinar Nørstebø, Heidi Larsen og Per Østvold er intervjuet og sier mye som jeg er enig i. Hovedbudskapet tolker jeg til å være noe slikt som at SV skal være et bredt orientert velferdsparti med stor vekt på hva som skjer i arbeidslivet.

Men som et, delvis artikulert, bakteppe for denne analysen ligger det at miljøpolitikk er en sektorpolitisk, sær- og enkeltsak. Klimakrisen er i gang, og under valgkampen møtte vi forskere fra Bjerknessenteret som mente at krisen kunne være verre enn det FNs klimapanel til nå har hevdet. Til tross for dette øker de norske utslippene jamt og trutt. Dette vil kunne føre til avskoging, tørke, flom som igjen vil føre til sult, sykdom, konflikter. Situasjonen skriker på politisk handling og effektive grep.

Valgresultatene til SV, Venstre og Krf. kan tyde på at det akkurat nå er lite velgeroppslutning å hente. Men dette kan jo ikke være et vesentlig argument for å kjempe for de politiske løsningene vi mener er viktige, riktige og nødvendige. Politikk handler vel om å kjempe for det man mener er riktig og klokt for fellesskapet? Om det var slik at popularitet var det eneste målet på politisk suksess, så burde man vel heller satset på tivolidrift.

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Sett fra et internasjonalt perspektiv, så kan man helt klart si at det er en sammenheng mellom kamp for sosial rettferdighet og miljøkamp. Det er jo verdnes fattige som sannsynligvis vil bli mest skadelidene.

  Viser for øvrig til fagbevegelsen i Togo. Kanskje noen fagforbund fra Norge burde dra på studietur?
  http://naturvernforbundet.no/nyheter/modige-miljoevalg-fra-afrikanske-arbeidere-article9098-166.html

  Kommentar av Espen Edvardsen — 29/09/2009 @ 20:47

 2. Desverre har det vel noe med vinkling fra journalisten å gjøre. Jeg er jo veldig enig med deg i at klimaspørsmålet ikke er sektorpolitikk i det hele tatt, men premisset fra Skjeseth i Klassekampen hadde den innrettingen, og da har vel vi som ble intervjuet forsøkt å si at vi ikke kan gjøre som Sp som kan konsentrere seg om veier i distriktet , drep rovdyrene og landbruket.
  Vi må både ha full fokus på miljø/klima og klasserelaterte spørsmål….. for å være litt dristig med et gammelt slagord: Ingen miljøkamp uten klassekamp – ingen klassekamp uten miljøkamp. (tror kanskje den ikke helt holder ,men….)

  Kommentar av Steinar — 29/09/2009 @ 16:40


RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: