Tanker fra blokken (ved Edvardsen i Dokken)

04/12/2009

Hordalands Nord-Norge?

Filed under: Miljø — eedvardsen @ 09:31

Jeg pleier av og til sammenligne Hardanger med Nord-Norge. Område med storstilt natur og verdifulle naturressurser, men som preges av fraflytting og forgubbing fordi vår nasjonal investeringskraft tas ut i offshore og megakonsum – oljeplattformer og kjøpesentre.

Noen Hardinger liker sammenlikningen
, andre ikke. Jeg synes det er litt vanskelig å forstå seg på disse hardingene. Tidvis har de en vidunderlig brutal humor, som da Bjørn Lothe øsnket velkommen til et møte i Ullensvang Heradshus med å fotelle at det var det området med mest radon (helseskadelig gass) i hele regionen. Men av og til er de veldig tilkneppet og forsiktige.

Men sånn er de kanskje i Nord-Norge også, egentlig? Og kanskje går det mot slutten for regionale karakteristika i globaliserings tidsalder?

I dag burde jeg vært foran Stortinget klokken 14:00. Det skal protesteres mot den 90 km lange monstermastlinjen i Hardanger. Bortimot alle i Hordaland er mot denne linjen. Men likevel er det mer sannsynlig at det blir bygd, enn at den ikke blir det.

NVE har sagt ja, og nå ligger spørsmålet som en ankesak i Olje- og energidepartementet. Monstrene kommer kanskje.

Men det kjempes hardt for å holde monstrene unna Hardanger. Det er etablert en egen folkeaksjon i Hardanger og i innspurten har det via pengegaver fra velgjørere blitt etablert en egen profesjonell kampanjeorganisasjon.

Saken handler først og fremst om vern av naturmangfoldet og store landskapsverdier. Men den handler også om fordelingen av makt i Norge. Bygges monsterlinjene i Hardanger på tvers av den massive motstanden i Hordaland, så har vi et urettferdig styringssystem i Norge. Eller som BT sier: «Monstermaster gjennom vestlandsnaturen vil vera eit inngrep med kolonialistiske kjenneteikn.»

Du kan delta på underskriftsaksjonen mot monstermaster her!

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: