Tanker fra blokken (ved Edvardsen i Dokken)

04/01/2010

Brøling i Muséhagen (bokanbefaling)

Filed under: Umerket — eedvardsen @ 15:43

Bergen har vært en kald by i jula. Kanskje er det den snødekkede byen som har fått meg til å tenke på varme sommerdager og måltider i friluft?

I dag tenkte jeg i hvert fall på en flott sommerdag i Muséhagen i Bergen. Vår lille familie hadde gjort seg klar til å nyte en pizza i det grønne. Men middagskosen ble ødelagt av svært beruset mann som brølte og ville stoppe noen studenter i deres crocketspill. Selv om studentene talket det bra, så ble den litt å utrivelig stemning for et måltid med små barn.

Jeg kjente igjen den sjanglende og brølende mannen i parken og har sett han sjangle rundt i mange år. Første gang jeg så han var for snart ti år siden på en markering på Torgallmenningen mot vold mot kvinner (25. november). Det var fryktelig kaldt og han sjanglet rundt med CVen sin som viste at han hadde hatt en rekke jobber innen bygg og anlegg.

«Kvinner rammes av vold, som nesten alltid utføres av menn. Men også menn kan få julling, direkte eller indirekte,» tenkte jeg den iskalde novemberkvelden, samtidig som jeg så på en av faklene som skulle markere en av de voldsutsatte kvinnene som hadde oppsøkt krisesenteret I Bergen.

Menn i Norge har en lavere gjennomsnittalder enn kvinner og de utsettes oftere for vold fra en de ikke kjenner, enn det kvinner gjør.

Dette er faktum som Cathrine Holst trekker fram i sin nye lille, men herlig nyanserte, bok om feminisme. Det er både en oversiktsbok om historie, ideer, beskrivelse av den «faktiske» situasjon og innspill til diskusjoner om kjønnsrettferdighet. Boken argumenterer overbevisende for at feminismen er bred ideologi, men ulike tendenser, som har hatt og har stor historisk betydning.

I motsetning til bøkene i Fittstim-bølgen og den nye Glitterfitter, så er ikke dette en personlig bok. Og kanskje er det en viktig grunn til at den oppleves som så lesverdig? (god anmeldelse som trekker fram det
samme poenget)
. Og i tillegg handler den i stor grad om tradisjonelt «harde» ting som historie, juss og økonomi. Mye klokskap kan utvikles i den litterære salongen og analyser av kulturuttrykk. Men det er nok
riktig (slik Holst sier i Morgenbladsamatalen (ikke nettpublisert)) at feminismen trenger mer bevissthet om juss og økonomi (lover og penger).

Boken avsluttes med en del om feministisk fantasi, og en oppfordring om at feminismen ikke bare må bli en «reguleringsideologi» som skal få gjennomslag for det som allerede er «oppfunnet». Holst avslutter samtidig en advarsel mot en feministisk «korrekthet» som lukker for diskusjon. Men de aller siste ord i boka er:

Kvinner i alle land i alle sektorer tjener faktisk mindre enn menn, de gjør faktisk mer av det ulønnede hus- og omsorgsarbeidet, de utsettes langt oftere for seksualisert vold, de havner langt sjeldnere i maktposisjoner, og så videre, og så videre, og så videre. Det er alt sagt av mange, et uttall ganger. Likevel skal det sies igjen. Fordi det er sant.


Og selv om alt dette er sant, så kan det jo hende at den brølende mannen har noe å fortelle oss.

Reklamer

4 kommentarer »

 1. Jeg er tåkete. Men er det ikke tåken som får deg til å se skygger du aldri har sett før? Kommer ikke tåken i hodet av en klar og ren morskjærlighet?

  Nei.
  Nå ble det litt mye sludder her. Det jeg først og fremst mener er at vi bør begynne å diskutere hva kjønnsrettferdighet og feminisme er i 2010. Og i den diskusjonen må klasse ha en sentral plass. Jeg håper den nevnte boken kan være et bidrag til å starte en slik debatt, men dessverre virker det som om bøker og utspill må være svært polemiske for å utløse en debatt.

  Kommentar av Edvardsen — 06/01/2010 @ 20:13

 2. Hei Anje, ikke meningen å blande meg inn her, men jeg har lest boken mer som en debattbok enn som en innføring. Og det er det som gjør den lesverdig!

  Kommentar av synnøve — 05/01/2010 @ 08:02

  • jaja, dette skulle være svaret på svaret under;)

   Kommentar av synnøve — 05/01/2010 @ 08:03

 3. Hva mener du egentlig, at vi bør snakke mer om klasse og mindre om feminisme? Enig i det, forsåvidt, men er det egentlig så relevant i forhold til denne boka? Er det ikke mer en populærvitenskapelig innføring i feminsme som ikke har så store ambisjoner om å skape debatt? (Med forbehold om at jeg ikke har lest den).

  Kommentar av Anje — 04/01/2010 @ 22:39


RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: